Alternativfesten 2018
Alternativfesten fick sin premiär helgen 9-11 november 2018 och gick av stapeln på Kulturcentrum i Sandviken. Festivalen kom till tack vare ett initiativ från en drivande arrangörsgrupp i kulturföreningen AlternativaCultura och efter över ett år av planeringsarbete fick Sandviken och Region Gävleborg sin första subkulturella, normbrytande festival av denna art. Alternativfesten lyfter fram subkultur, ny och normbrytande kultur och rymmer i syftet alla tänkbara kultur- och konstformer. Festivalens första år kan beskrivas som mycket lyckad.

Medverkande artister och aktörer samt programpunkter:
Dans/performance: Entropy, krAa fusion (marlen sunna, caroline landberg) Limelights, Misty Moon, Mz Mable
Konst: Bibbi Stacksjö, Christina Williamsson Liw, Eva Maria Härdin, Gruv Marita, Johan m skägget Holmlund, Kai Reichwaldt, R&R, Sandra Hultsved
Mode: Tomas Ponga
Musik: Aeropyornis, Asperger Synthdrome, The Braces, Dark Side Cowboys, Emma Persson, Loudmouth, Ninedee, Normoria, Oestergaards, Red Cell
Föreläsningar/workshops: Lilla Speedos Mamma, RTSI, Sminkworkshop m. Adora Batbrat
DJs/klubb: DJ Fireboy
Övrigt: Northern Abbey

Alternativfesten 2019

Andra upplagan av Alternativfesten tog nya spännande höjder och välkomnade en högklassig lineup av artister till Kulturcentrum i Sandviken. Festivalen fick även en mängd internationella gästspel och både musik, dans och och konst tog tydlig plats i programmet. Programmet innehöll även flera gränsöverskridande samarbeten, såsom när musiker mötte dansare och framförde ett gemensamt verk. Även detta år utmanade festivalen normer och med ett tema om Kultur och HBTQ färgades festivalens program av såväl tematiska inslag och artister inom fältet, som panelsamtal om ämnet. Festivalen fick nationell uppmärksamhet och ett kulturpolitiskt erkännande i och med stöd från Kulturrådet.

Medverkande artister och aktörer samt programpunkter:
Musik: Two Witches (Fi), Ras Bolding (Dk), Chaos Research (Fi), Octolab, Alpha Mound, AKB, Slim Vic, Oestergaards, Jens Gustavson, Aeropyornis, Nerverna, Emma Persson,
Dans: Brutal Ballet (UK), Limelights, Aska, Entropy, Seraphine, krAaFusion, Mz Mable, Misty Moon, Frida Karlsson och Urban Karlsson, Yvette Les Fesses, Katarina Klingberg, (Storm – oannonserat framträdande).
Performance: Miss Blueberry
Konst: Alison Steers, MARA, Daniel Palmberg, Mika Wiborgh, Sandra Hultsfred, Nikdesign, Seyda, J.W Fuchs, Fristadskonstnärer, Gruv Marita, Kai Reichwaldt
Workshops: RTSI – Rätten Till Subkulturell Identitet, Dansworkshops med Entropy och Brutal Ballet
Panelsamtal: Kultur och HBTQ