Oleksandra Savchenko & Volodymyr Zahorodnii


Oleksandra Savchenko och Volodymyr Zahorodnii kommer från Vyshhorod i Ukraina och har bott i Linköping sedan februari 2023.

Oleksandra är utbildad inom konst samt har en kandidatexamen i ukrainsk filosofi och har jobbat med journalistik och bokutgivning. Oleksandra är aktiv inom olika organisationer och har bland annat arrangerat olika evenemang med inriktning på konst, ekologi och välgörenhet. Hon är även en av grundarna av kvinnoorganisationen ”Zhyvana”. Sedan 2019 har hon också varit deltagare i internationella dockteaterutställningar och under sin tid i Sverige har hon varit delaktig i ett flertal olika utställningar. Under Alternativfesten kommer Oksana visa handgjorda dockor, blommiga motiv från ”Flora” samlingen, miniatyrer som inspirerats av den varma höstsolen, samt blomsterassessorer.

Volodymyr har en bakgrund inom skattefrågor men verkar nu som konstnär. I över 15 år har han jobbat med graffiti och väggmålningar och har deltagit i flera internationella konsttävlingar. Under Alternativfesten visar Volodymyr oljemålningar som han har skapat under sin tid i Sverige. Målningen ”View” handlar om dold åtrå och idén med verket är att betraktaren ska kunna se modellen i målningen som i sin tur vänder sig till publiken och ställer frågor. Var och en av betraktarna gör sin egen tolkning och Vlodymyrs verk tenderar att beröra, väcka frågor och känslor.