Mz Mable


Maria är konstnärlig ledare för dansgruppen Limelights, The Vintage Showgirls sedan 2013. Gruppen har trots att de inte funnits så länge, redan medverkat bl a på Fröken Fraukes Burleskextravaganza på Nalen, Burleskloppisen, 1,6 miljonersklubben, på Lasse Kühlers dansdag i Kungsträdgården, Vaudevillefestivalen i Umeå och Triblafestival Hannover för att nämna några.

Maria själv uppträder som alter egot Mz Mable, en fd Hollywoodstjärna som dricker alldeles för mycket gin, älskar att stå i centrum och att nypa unga pojkar i rumpan. Mz Mable dansar Burlesque Fusion, en ny dansform som vuxit fram ur ett intresse av att kunna kombinera magdans, Broadway jazz med Latin Ballroom samt de glamorösa, teatraliska och humoristiska elementen från burlesken. För en tidigare varietéartist som Maria var steget inte långt till den nya stilen. Mz Mable har stått på många scener både i Sverige och utomlands.

Som magdansös har Maria dansat på arabiska/turkiska fester, medeltida tillställningar, för företag och på privata fester. Hon har dansat på fina scener, stampade jordgolv och medverkat i TV. Under sin långa karriär har Maria dansat och roat människor från Sydney, Australien i söder till Trondheim, Norge i norr. Att få människor att växa genom dans är en stark drivkraft för Maria och hon har arbetat som danslärare i mer än 30 år. De senaste åren på Layali orientaliska dansakademi i Stockholm där hon har klasser både i magdans och burlesque fusion. I en intervju i Burleskpodden funderar Maria kring likheter inom burlesk- och magdansvärlden, nyfikenhet och kulturell appropriering.

Limelights.nu