Runak Resulpur
Runak Resulpur är född 1978 i östra Kurdistan i Iran. Sedan 2018 bor hon i Gävle med sin familj som fristadskonstnär. Hon är grafiker samt jobbar med illustrationer och skapar animationer. Hon är utbildad grafiker i Iran och fick sin licens (ND) för keramik i högskolan i Sulaimania i Irak.
Hon har jobbat aktivt i tjugo år med konst. Hon har designat hundratals logos, affischer och böcker och har illustrerat 23 tryckta böcker i norra Kurdistan (Turkiet). Hon har även gjort om många gamla historiska och kulturella barnberättelser till animation. Nyligen har hon avslutat arbetet med tre nya kulturella barnberättelser och arbetar med att trycka en sagobok.
Pasari Saedian
Pasari Saedian är född 2011 i östra Kurdistan men har bott i södra Kurdistan fram till 2014 och därefter i norra Kurdistan (Turkiet) fram till 2018. Sedan dess bor han i Gävle med sin familj som fristadskonstnär. Han har börjat i 2:a klass, är mycket intresserad av fotboll och tränar med GIF i Gävle. Konst är ett av hans största intressen och han brukar jobba tillsammans med sin pappa Seywan – som är regissör och skulptör – och sin mamma Runak, som är grafiker och regissör samt jobbar med animation. Han är också begåvad med att kunna många språk: kurdiska, båda sorani och kurmanji, persiska, turkiska och svenska.
Seywan Saedian
Seywan Saedian är född 1972 i östra Kurdistan, bodde i södra Kurdistan 2001 till 2014 och levde därefter som flykting i norra Kurdistan fram till 2018. Nu bor han i Gävle med sin familj som fristadskonstnär. Han har varit aktiv konstnär i över 20 år och inledde sin konstnärliga bana med målning och kalligrafi. Fram till dags dato har han haft sammanlagt sexton utställningar i Iran, Irak, Turkiet och Sverige.
Seywan har jobbat med grafik i några år och har designat flera hundra böcker och tidningar samt många musikalbum, affischer och loggor. Under de senaste åren har han intresserat sig mycket för fotografi och har även ställt ut. Han har även genomfört projekt med installationer och performance. I över femton år har han försökt att ”identifiera” en kulturell kärleksgåva som heter ”Sewi mexakrej” till nya samhället, som nu blivit som en värdefull present på Alla hjärtans dag i Kurdistan.
Han skriver även sagor och dikter, några är utgivna och han planerar att ge ut barnböcker. De senaste 5 åren har han jobbat mest med skulptur och film.
Han har medverkat i filmskapande som designer och har även själv gjort flera kortfilmer (”Äpplen” och dokumentären ”Tagit min skulptur med sömnen”). Seywan har även skapat stora skulpturer. En av dem heter Väntan och är tio meter lång. Hans skulpturer som gjorts av skrotmetall har varit mycket uppskattade bland publiken. De har ställts ut i Sverige, Norge och Turkiet. Nu ser vi hans verk på Alternativfesten.